پروانه کسب چیست و برای صدور آن چه مدارکی لازم است؟
تاسیس هر نوع محل کسب و اشتغال به هر نوع کار فنی، مستلزم داشتن پروانه مربوط به آن است. پروانه کسب، اجازه ای است که طبق مقررات قانون نظام صنفی، به منظور شروع و ادامه کسب و کار یا حرفه، به فرد مربوط برای محل مشخص یا وسیله کسب مشخص، داده می شود. پروانه اشتغال گواهی نامه مهارت انجام کار فنی است که توسط مراجع ذی صلاح ، صادر می گردد. تاسیس هر نوع محل کسب و واحد صنفی و اشتغال به هر نوع کسب و حرفه، مستلزم داشتن صلاحیت و پروانه از اتحادیه صنفی مربوط خواهد بود. در غیر این صورت فعالیت آنان ، غیرقانونی محسوب می گردد.
مرجع صدور پروانه کسب، اتحادیه های صنفی و یا دستگاههای موضوع تبصره ذیل بند (م) ماده (۳۰) قانون نظام صنفی می باشد.
اولویت دریافت پروانه کسب در هر یک از رشته های صنفی بارعایت کلیه شرایط و ضوابط مربوطه به ترتیب زیر می باشد :
۱) بیکاران مشمول قانون بیمه بیکاری با توجه به رشته های تخصصی آنها.
۲) افرادی که فاقد هرگونه پروانه کسب باشند.
پروانه کسب موقت
پروانه کسب موقت دارای اعتبار یکساله است و فقط یک بار صادر می گردد. هنگامی که اعتبار پروانه کسب موقت تمام شود اتحادیه به مدت ۳۰ روز به دارنده مجوز کسب زمان می دهد، که برای اخذ پروانه کسب دائم اقدام نماید. در صورتی که شخص مورد نظر در زمان تعیین شده برای دریافت جواز کسب موقت اقدام نکند، جواز کسب وی باطل می شود.
پروانه کسب دائم
پروانه کسب دائم دارای اعتبار ۵ ساله است. پس از اتمام اعتبار این نوع از مجوز کسب دارنده آن باید برای تمدید اعتبار پروانه کسب خود اقدام نماید، در غیر این صورت جواز کسب وی باطل خواهد شد.
انواع جواز کسب
جواز کسب نیز دارای انواع مختلف دیگری است که کسب و کارها و مغازه ها در هر دسته از آن قرار میگیرند و صاحبین مشاغل، باید بدانند که انواع آن چیست و این طبقه بندی بر چه اساسی صورت می پذیرد و در نهایت بدانند که کسب و کار آنها در کدام یک از این دسته ها قرار خواهد گرفت. از انواع جواز کسب می توان به جواز کسب توزیعی، تولیدی، فنی و خدماتی نام برد که در ادامه به معرفی هر کدام می پردازیم.
جواز کسب توزیعی
جواز کسب توزیعی، برای کسب و کارهایی که اقلام مصرفی را به فروش می رسانند، صادر می شود. برای مثال اگر قصد دارید کسب و کار خود را در زمینه فروش پوشاک، یا لوازم آرایش راه اندازی کنید، باید جواز کسب توزیعی دریافت نمایید.
جواز کسب تولیدی
جواز کسب تولیدی برای کسب و کارهایی که با هدف فعالیت های تولیدی و تهیه محصول شروع به کار می کنند، صادر می شود. برای مثال کسب و کارهای تولیدی شرینی، نان، مواد پلاستیکی، فلزی یا تولیدی پوشاک و مواردی از این دست، برای شروع به کار قانونی باید جواز کسب تولیدی دریافت کنند.
جواز کسب فنی
جواز کسب فنی مختص کسب و کارهایی است که با هدف تعمیر وسایل و ابزار فنی یا الکتریکی راه اندازی می شوند. لازم به ذکر است برای دریافت این جواز، باید مدرک فنی و حرفه ای مرتبط با کسب و کار مورد نظر را دریافت کنید. برای مثال مغازه های تاسیساتی، لوله کشی، مکانیکی، جواز کسب تعمیرات ماشین لباسشویی، جواز کسب تعمیرگاه خودرو و جواز کسب تعمیر موبایل، در گروه جواز کسب فنی قرار می گیرند.