استفاده از سند مجعول, دپارتمان حقوقی, دپارتمان ها, دعاوی کیفری

استفاده از سند مجعول

استفاده از سند مجعول و مجازات آن

جعل اسناد رسمی یا عادی، یعنی ایجاد نوشته یا مهر، قلم بردن در متون، خراشیدن یا محو کردن نوشته، کپی امضا، خط زدن یا سیاه کردن نوشته، ایجاد تغییر در تاریخ اسناد و هر اقدامی که منجر به تغییر در اسناد عادی یا اسناد رسمی رایج می‌شود.

 

شرایط مربوط به جرم استفاده از سند مجعول

ارکان جرم جعل نظیر سایر جرائم شامل ارکان مادی، معنوی است. رکن معنوی مربوط به جعل بر علم و آگاهی موجود بر مرتکب خلاف قانون بودن فعل اطلاق می‌گردد.

طبق قانون مجازات اسلامی جرم جعل سند تنها مختص به زمان اجرای جرم نیست بلکه به‌محض دخل و تصرف و استفاده از سند مجعول، جرم جعل اسناد انجام می‌شود. منتفع بودن یا منتفع نبودن شخص جاعل یا اشخاصی که می‌خواهند از املاک و اسناد مجعول استفاده کنند ضرورتی ندارد، درواقع اقدام به این عمل برای جرم انگاری سند مجعول کفایت می‌کند.

نکته: جرم مربوط به استفاده از سند مجعول نه‌تنها باعث متضرر شدن مادی شخص می‌شود بلکه این ضرر می‌تواند از جهت معنوی نیز لحاظ شود و به زمانی اطلاق که به آبروی شخص لطمه خورده باشد.

 

جرم استفاده از سند مجعول مطابق قانون جدید

آیا قانون کاهش مجازات حبس تعزیری شامل جرم جعل سند  شده است؟مطابق قانون مذکور، صرفاً مفاد مندرج در ماده ۵۳۶ کتاب پنجم مشمول کاهش در حبس تعزیری شده است. بدین ترتیب که هرکس با علم و اطلاع از جعل و یا تزویر صورت گرفته بر اسناد غیررسمی، آن‌ها را مورداستفاده قرار دهد، به حبس از ۳ ماه تا ۱۸ ماه محکوم خواهد شد.

نکته دیگردر مورد قابل گذشت بودن و یا نبودن این جرم این است که ، قابل‌گذشت بودن مجازات در نظر گرفته‌شده برای مجرمین منوط به نوع سند مورد جعل‌شده است. چنانچه جرم صورت گرفته مربوط به اسناد غیررسمی باشد، مجازات قابل‌بخشش و گذشت است اما اگر سند جعل‌شده ازجمله اسناد رسمی باشد، مجازات این جرم قابل‌گذشت نیست.