جعل, دپارتمان حقوقی, دپارتمان ها, دعاوی کیفری

جعل

جرم جعل و مجازات آن

وقتی شخصی مدرک، سند یا هر نوشته مهمی که طبق قانون تعیین می‌شود را دست‌کاری کند، گفته می‌شود شخص مرتکب جرم جعل‌ شده است. عمل جعل حتما می بایست به شکل تحریف یا ایجاد نوشته روی کاغذ باشد؛ بنابراین تحریف و جعل صدا، اثرانگشت و… جعل به‌حساب نمی‌آید.

جعل در این زمینه چنین بیان می‌کنند که هر نوع ایجاد نوشته یا مهر، ایجاد امضا اشخاص مهم و رسمی یا غیررسمی، ایجاد خراش یا تراش در نوشته، ایجاد قلم یا الحاق یا محو کردن، همچنین سیاه کردن و تداخل در تقدیم یا تأخیر اسناد و مدارک نسبت به تاریخ اصلی یا حقیقی یا الصاق نوشته، یا استفاده از مهر شخصی دیگر بدون کسب اجازه صاحبش و نظایر این‌چنینی را می‌توان مربوط به جرم جعل سند شناخت

 

جاعل کیست :

جاعل کسی است که عملیات و اقدامات مربوط به جعل اسناد را انجام دهد و بتواند اسناد و مدارک جعلی را با تغییر در مفاد آن نسبت به اسناد حقیقی و اصیل ارائه کند؛ یا با دخل و تصرف در سند حقیقی آن را از شکل واقعی‌اش دور نماید. مهم نیست که فرد از اسناد جعل‌شده برای خودش استفاده کند یا به اشخاص دیگر ارائه دهد

 

مجازات جعل و مجازات استفاده از سند مجعول

مجازات جرم جعل و استفاده از سند مجعول بسته به اینکه چه موضوعاتی مورد جعل قرار گیرد و یا توسط اشخاص عادی ارتکاب یابد یا کارمندان دولت متفاوت خواهد بود.
به موجب ماده 536 قانون مجازات اسلامی مجازات جعل در اسناد عادی و مجازات استفاده از سند مجعول عادی توسط هر کسی حبس از 3 ماه تا یک سال یا جزای نقدی از سه تا دوازده میلیون ریال می باشد.
اگر کارمند دولت در اسناد رسمی جعل کند به یک تا پنج سال حبس یا 6 تا سی میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.
اگر اشخاص عادی در اسناد رسمی مرتکب جعل شوند مجازات آنها 6 ماه تا سه سال حبس یا جزای نقدی از سه تا هجده میلیون ریال خواهد بود.
مجازات استفاده از اسناد رسمی مجعول نیز 6 ماه تا سه سال حبس یا سه تا هجده میلیون ریال جزای نقدی خواهد بود.